Enkel-arm index

Heeft u een krampende pijn in uw benen zodra u een eindje loopt? En kunt u weer verder nadat u even hebt gerust? Herkenbaar? Deze klachten kunnen wijzen op een verminderde bloedtoevoer naar uw benen. We noemen dit ook wel etalagebenen. Met de enkel-arm-index kunnen we bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen.

Enkel-arm-index (EAI)
Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) meten we de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen. De verhouding tussen de bovendruk in uw onderbenen en armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in uw arm.

Het onderzoek
We meten de enkel-arm index in rust. Daarom is het belangrijk om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Bij dit onderzoek maken we gebruik van een bloeddrukmeter en een dopplerapparaat. De doktersassistente bepaalt de bloeddruk van uw bovenarmen. Hierna krijgt u de manchet van de bloeddrukmeter om uw enkels en brengt de doktersassistente gel aan voor het contact met de transducer van het dopplerapparaat. Een dopplerapparaat gebruikt ultrageluidsgolven. Dit geluid kunnen mensen niet horen. Met de transducer zoekt de doktersassistente een slagader in de voet. Zij hoort uw hartslag via het dopplerapparaat. De manchet rond de enkels wordt opgepompt, totdat de doktersassistente de hartslag niet meer hoort. Als de manchet leegloopt komt de hartslag weer terug. De bloeddruk van dat moment is de bovendruk.

Enkel-arm index (EAI) lager dan 1,0?
Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI lager is dan 0,8, dan heeft u vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van het been. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.

Enkel-arm index (EAI) hoger dan 1,0?
De bloeddruk in uw enkel is gelijk of hoger dan die in uw arm. Als een eenmalige meting van de EAI hoger is dan 1,1, dan is een vernauwing in de slagader van uw been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0.

Actueel

06/10

Verblijft u (tijdelijk) in Goes en heeft u hier geen eigen huisarts?

Stel uw gezondheidsvraag vanaf nu d...

Lees meer
04/10

Nieuwe gezichten in onze praktijk!

Vanaf November a.s. komt huisarts J...

Lees meer
Archief