Urineonderzoek

Denkt u dat u een blaasontsteking heeft? Of heeft u pijn bij het plassen? Breng dan urine langs voor urineonderzoek door de doktersassistente. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat we weten wat uw klachten zijn. Daarvoor werken we met het zogeheten urinebriefje. Dit urinebriefje kunt u, samen met een urinebekertje, afhalen bij de doktersassistente. Het is belangrijk deze gratis urinebekertjes te gebruiken. Dit omdat jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes en dergelijk de uitslag aanzienlijk beïnvloeden. U kunt zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U heeft hiervoor geen toestemming van de huisarts nodig.

Aandachtspunten
Wilt u uw urine laat onderzoeken, dan is het belangrijk om de urine op de juiste manier op te vangen. Dit doet u op de volgende manier:

  • Lever altijd de eerste ochtendurine in
  • Gebruik een nieuw en schoon urinebekertje
  • Was vooraf de vagina of penis met ruim water
  • Vang het middelste gedeelte van de urinestraal op
  • Bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast
  • Een bodempje van ongeveer 1 cm. urine is al voldoende

Urine inleveren
Iedere ochtend vóór 11.00 uur bij de doktersassistente.

Uitslag opvragen
Iedere middag van 14.30 tot 15.30 uur telefonisch via de doktersassistente.

Kosten
Het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval brengt dit laboratorium de kosten daarvan bij u in rekening. Dit gaat ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.