Interview Evelyne Zwart, huisarts

“Er liggen hier volop kansen!”

 

Hartje Zeeland, in het prachtige stadje Goes, nam Evelyne Zwart (34) in januari 2022 een huisartsenpraktijk over. Enthousiast vertelt ze waarom ze ervoor koos naar Zeeland te verhuizen, wat haar opvalt aan de zorg hier en wat haar toekomstplannen zijn met de praktijk. “Ik zoek nu een waarnemer, maar als die de ambitie heeft om met mij een maatschap te vormen, dan sta ik daar helemaal open voor.”

 

Maar eerste even het antwoord op de vraag: waarom Zeeland? “Vroeger vierden wij hier onze vakanties, omdat mijn ouders een zeilboot hadden. Voor de liefde ben ik naar Zeeland verhuisd. Mijn man is makelaar in Goes en inmiddels hebben we twee kinderen. Het bijzondere is: de voorganger van huisarts van wie ik de praktijk heb overgenomen – op wie de televisieserie dokter Deen is gebaseerd – heeft mijn man ter wereld gebracht!”

 

Kleinschalig gezondheidscentrum

De praktijk die Evelyne overnam, was een solopraktijk. “Die had al jaren een patiëntenstop, dus het bestand was erg vergrijsd. Nu is de patiëntenpopulatie gegroeid tot 2600 en is het niet meer echt een solopraktijk. Mijn insteek is om hier een groepspraktijk van te maken, met twee of drie huisartsen en dan samen een kleinschalig gezondheidscentrum te realiseren. Het liefst in een nieuwbouwpand. Mijn team bestaat nu uit vier doktersassistentes, waarvan er twee altijd ’s ochtends werken en eentje ’s middags. Ook zijn er praktijkondersteuners: eentje die tevens de praktijkmanager is, twee po’s somatiek en een po ggz. Verder is er een vaste waarnemer op maandag.”

 

Evelyne is duidelijk trots op haar team. “We hebben in korte tijd enorm gemoderniseerd en veel opgebouwd. Er is nieuwe software geïmplementeerd, we zijn op een andere manier gaan werken en verhuisd naar dit pand. Het is een heel drukke praktijk, maar toch heerst er altijd een soort rust. Het team is ontzettend gezellig, de sfeer is goed en we staan voor elkaar klaar.”

 

Gemotiveerd en vol plannen

Ook over de samenwerking met de andere huisartsen in Goes is Evelyne erg te spreken. “Er zijn hier drie hagro’s; ik werk samen met drie andere huisartsen. Dat gaat heel goed – er wordt nooit gemopperd. We mogen negen weken opnemen, inclusief nascholing. Dat lijkt veel, maar mijn teamvergaderingen plan ik bijvoorbeeld ook in die dagen in. Toch vind ik het wel druk als de praktijk van een collega dicht is, en mede daarom zoek ik een waarnemer. Bij de Zeeuwse Huisartsencoöperatie staat de toekomst van de huisartsenzorg trouwens hoog op de agenda. Ik zie dat de ‘jonge garde’ vol plannen zit en heel gemotiveerd is om er samen iets van te maken. Er liggen hier dus echt kansen.”

 

Geen file en wachtlijsten

Wat Evelyne verder opvalt aan werken in Zeeland? “De lijntjes onderling zijn kort en je kent de artsen in het ziekenhuis – dat is makkelijk sparren. Verder ben ik huisarts voor Zuidwester, een gehandicaptenorganisatie. Daardoor heb ik veel contact met AVG-artsen – heel verdiepend voor mijn vak. Goes is net klein genoeg om je patiënten echt te kennen en groot genoeg om toch nog ‘gewoon’ door de stad te kunnen fietsen. Ook persoonlijk bevalt het me hier heel goed. Want ik beken eerlijk: vooraf dacht ik dat het hier wat kneuterig zou zijn, maar dat is in de praktijk niet zo. Er zijn hier volop voorzieningen, steden als Antwerpen en Gent zijn om de hoek en je kinderen kunnen onbezorgd buitenspelen. Oh ja, en er zijn geen wachtlijsten voor scholen of kinderopvang. En er is nooit file! Kom daar in de Randstad maar eens om.”

 

Evelyne hoopt dat zich op korte termijn een waarnemer meldt voor een dag of drie in de week. “Als het klikt, zou het leuk zijn als we samen de praktijk kunnen uitbouwen en dan met drie artsen hier een gezondheidscentrum kunnen opzetten. Een team dat elkaar aanvult en waarmee je inhoudelijk casuïstiek kunt bespreken. Maar niet té groot, want ik vind het belangrijk dat je elkaar, je medewerkers en je patiënten goed kent.”

Naar archief